Bedreigingen gebruiker

Gebruik een veilig vergrendel scherm: dit is de makkelijkste manier om de gegevens op uw telefoon te beveiligen. Of je nu je telefoon ergens laat liggen terwijl je even weg bent, je uw telefoon verliest of uw telefoon gestolen wordt: een vergrendelscherm dat niet makkelijk omzeild kan worden is de beste manier om toegang tot gegevens op een telefoon te beschermen. Iedere methode die dit doet is beter dan niets. Normaal is een pincode van 6 cijfers ruim voldoende om ervoor te zorgen dat iemand zonder speciale kennis toegang heeft tot de telefoon. Langere sterke paswoorden wil zeggen dat een aanvaller toegang moet hebben tot de juiste gereedschappen en moet beschikken over veel tijd om toegang te krijgen tot een telefoon. Helaas, het is geen prettig verhaal, maar een sterk paswoord is nog altijd de veiligste manier om de gegevens op uw telefoon te beschermen en sMessenger laat alleen het gebruik van een sterk paswoord toe.

 

Gebruik niet hetzelfde paswoord voor uw telefoon en voor applicaties op uw telefoon (zoals sMessenger). Gebruik uw fantasie en gebruik paswoorden die gemakkelijk te onthouden zijn voor u maar moeilijk te raden voor een aanvaller.

 

Vercijfer alle gegevens op de telefoon: dit is de standaard instelling van nieuwere versies van Android, doe zeker niets om dat te verzwakken of ongedaan te maken. Een telefoon die ontgrendeld moet zijn voor men gegevens kan ontcijferen is een telefoon waarbij men al zeer vasthoudend moet zijn om zelfs nog maar te proberen dit te doen.

 

Weet waar je op drukt: open nooit een link of een bericht van iemand die je niet kent en klik nooit op zomaar een link op een website die je niet vertrouwt. De reden hiervoor is niet paranoia: videos waren in staat een Android telefoon vast te laten lopen en konden mogelijk malware te installeren. (een JPG of PDF file kon hetzelfde doen op een iPhone) Beide problemen zijn snel opgelost maar het is een kwestie van tijd voor er een nieuw probleem opduikt, zeker wanneer je zaken ziet zoals Meltdown en Spectre die invloed hebben op alle digitale systemen.

 

Installeer alleen vertrouwde applicaties: voor de meesten van ons wil dat zeggen Google Play. Wanneer een applicatie of een link op een webpagina aangeeft dat een applicatie geïnstalleerd wordt van een andere locatie, weiger dit dan tot je zeker bent wat er gebeurt. Dit houdt in dat je normaal nooit "installeren van onbekende bronnen" moet aan zetten om het installeren van applicaties die niet van Google servers komen toe te staan. Als je alleen applicaties uit Google Play Store installeert wil dat zeggen dat Google het gedrag van deze applicaties controleert en niet de gebruiker. Google kan dat beter dan wij dat kunnen, Google heeft hiervoor veel aandacht omdat hun naam verbonden is met iedere Android telefoon en het geen goede reclame is als er teveel verhalen van malware op de playstore opduiken.

 

Schakel verbindingen die je niet gebruikt uit: wanneer je WiFi of Bluetooth niet gebruikt, schakel deze dan uit. De batterij gaat langer mee en elke open netwerkverbinding kan gebruikt worden door een aanvaller.

 

Wanneer je een applicatie niet gebruikt, verwijder die dan: iedere applicatie brengt mogelijk risico's met zich mee. Beperk dit risico en verwijder alle onnodige applicaties.

 

Uw telefoon is als een veilige brandkast: zorg wel dat je toezicht houdt op de telefoon zodat niemand de tijd of mogelijkheid heeft om met het slot van die brandkast te knoeien en zorg ervoor dat de sleutels van die brandkast (de paswoorden) moeilijk na te maken zijn.

 

Samenvatting: wanneer je een telefoon gebruikt en applicaties installeert moet je een beetje gezond verstand gebruiken. Gecombineerd met het nemen van de juiste beslissingen kun je het risico sterk minimaliseren. Er zijn op het internet verschillende handleidingen beschikbaar over hoe men een Android telefoon best beveiligt, neem de tijd om die te lezen.

 

En als alles hierboven vermeld faalt: sMessenger is gemaakt vanuit de veronderstelling dat alle beveiligingen van de telefoon falen en dat de gegevens van sMessenger toch veilig moeten blijven: het "wis-bericht" is een noodmaatregel die dit kan garanderen! Stel dan ook een "wis-bericht" in en zorg ervoor dat dit bericht naar uw account gestuurd wordt indien je zelf geen toegang meer hebt tot de telefoon.